Genel

okul öncesi gezegenler uzay dünya ile ilgili fen etkinliği

uzay projesi
Çocuklardan koltuklara oturmaları istenir. Daha sonra öğretmen çocuklara uzayda neler olduğunu biliyor musunuz? Orada ki yaşamı merak ediyor musunuz? Diye sorup cevapları alır. O zaman hep birlikte öğrenelim diyerek çocuklara uzayla ilgili slaytı gösterir.
SLAYT
2.KAVRAM HARİTASI

Çocuklara izledikleri slaytla bağlantılı olan dünya kavram haritası gösterilir. Kartlar masanın üzerine konulur . Öğretmen dünyanın yeryüzü ve gökyüzünden oluştuğunu söyler. Daha sonra çocuklara masanın üzerindeki kartların arasında gökyüzünde bulunan bir şey var mı ? diye sorar ve isteyen çocukları kaldırarak ay, yıldızlar, bulut ve güneşi yerlerine yerleştirilir.yeryüzü kısmında ise öğretmen yeryüzünde neler olabilir ? çevrenizde neler var ? özellikleri neler olabilir gibi açık uçlu sorular sorar.

Daha sonra uzayda yer alır, yerçekimi vardır,hareket eder kısımları da aynı şekilde çocukların yardımı ile yerleştirilmeleri yapılır ve kavram haritasının son hali çocuklar tarafından incelenir.

3.HİKAYE

Öğretmen çocuklara kavram haritasında da incelediğimiz gibi bizler yani canlıların hangi gezegende yer aldıklarını sorar.alınan dünya cevabı üzerine ….Çocuklara biz şuan dünyadayız can’ da dünyada…bakalım can’ın hayali ne imiş? Diyerek çocuklara can’ın hayali adlı öykü slayt gösterisi ile desteklenerek okunur. Daha sonra öğretmen can astronotun sayesinde uzay da suyun ve havanın olmadığını öğrenmiş. Acaba bizde bunu sınıfımızda gözlemleyebilir miyiz? der ve çocukları fen köşesine yönlendirir.

4. DENEY (ÇİÇEK DENEYİ)

Çocuklar hikayemizdeki astronot uzaya giderken yanında çok sevdiği çiçeğini de götürmeye karar vermiş. Fakat dünya ya geri döndüğünde çiçeğinin durumunu görünce çok üzülmüş… sizce üzülmesinin sebebi ne olabilir? Alınan cevaplara göre öğretmen çiçeğin neden solduğunu çocuklara sorar. Bunun nedenini hep birlikte görelim diyerek 2 saksı canlı çiçeği çocuklara gösteriri. Bu çiçeklerin yaşayabilmesi için nelerin gerekli olduğunu sorar. Daha sonra çiçeklerden birini bir gün boyunca gözlemlemek üzere kapalı hava almayan bir kutuya koyar.Diğeri ise açık havada bekletilir. İki çiçek arsında ki oluşan farklılıklar gözlemlemek üzere bekletilir.

5. ASTRONOT GİYİSİLERİ İLE MÜZİK

Deneyimizde gördüğümüz gibi uzayda hava ve su yoktu bu yüzden orada canlılar yaşayamazlar. Bu nedenle uzayı incelemek için giden astronotların kıyafetlerinin nasıl olduğu hakkında bir bilginiz var mı ? diyerek soru sorar. Çocuklardan gelen yanıtlara göre çocuklara hadi bakalım biz de birer astronot olup kıyafetlerimizi hazırlayalım der ve çocuklara folyo verilerek astronot kıyafeti hazırlamaları sağlanır.

Astronot kıyafeti giyen çocuklar kıyafetleri ile birlikte gökyüzü adlı şarkıyı öğretmen rehberliğinde söylerler.

6. KAVRAM KARİKATÜRÜ

Öğretmen ‘’çocuklar uzay hakkında yeni bilgiler edindik… bakın burada bizim gibi anaokuluna giden arkadaşlarımız var’’ diyerek karikatrü gösterir ve devam eder ‘’öğretmeni onlara uzay sizce nedir diye bir soru sormuş… bakalım onlar ne cevap vermişler. Verdikleri cevaplar acaba doğrumu hep birlikte inceleyelim’’ diyerek karikatürdeki resimler ve verilen cevaplar hep birlikte öğretmen rehberliğinde incelenir

7. SORULU KARİKATÜR

Öğretmen kavram karikatüründen sonra çocuklarla başka bir sorulu karikatüre geçerek çocuklara karikatüre göre açık uçlu sorular sorarak boşluklara yazar.

8.OYUN (AÇIK UÇLU SORULAR)

Öğretmen çocuklara öğrenilen uzay hakkındaki bilgileri pekiştirmeleri ve tekrar etmeleri için açık uçlu sorulu oyunu oynatır.

Oynanışı: Oyun için bir zar ve iki taş gerekir taşlar dünyaya konur, büyük zar atan oyuncu oyuna başlar. İlk oyuncu zarı tekrar atar, taşı zarda gelen sayı kadar kutular üzerinde ilerletir. Sıra diğer oyuncuya geçer. Oyuncu içinde soru bulunan kutuyu geldiğinde soruyu cevaplar farklı yönergelere geldiğinde yönergeye uygun hareket eder. Dünyaya ilk gelen oyuncu oyunu kazanır.

Açık uçlu sorular;
Bir uzay aracın olsaydı ne yapardın?
Sen bir astronot olsaydın aya gitseydin yanında neler götütürdün?
Kuyruklu yıldızı görseydin ne hissederdin?
Gündüzleri yıldızları neden göremeyiz?
Güneşe gidebilseydin neler yapardın?
Bir teleskopun olsaydı neler görmek isterdin?
Bir uzaylı ile karşılaşsan ona neler sorardın?
Dünyamız güneş kadar sıcak olsaydı yaşamımız nasıl olurdu?
Geceleri gökyüzünde en ilginç şey ne olailir?

9.DENEY (ROKET DENEYİ)

Öğretmen çocuklara uzaya gitmek için hangi araçların kullanıldığı sorar. Alınan cevaplar üzerine roket deneyini çocuklar ile birlikle gerçekleştirirler.

Deneyin yapılışı:
Araç-gereçler: 2-3 metre ip, balon, mandal, bant, pipet
Uygulanışı: ipliği pipetin içinden geçirelim. Balonu şişirip hafifçe bükerek üzerine boylamasına bantlayalım. Mandal çıkarıldığında ne tarafa doğru hareket eder, ipliğin ucudan gergince tutup balonun ağzındaki mandalı çıkaralım ve balonun hareketini gözlemleyelim.
Sonuç gözlemlenir ve tartışılır.

10.BİLMECELER

Deney sonucu gözlemlendikten sonra öğretmen çocuklara bilmece çarkını getirerek dikkatlerini onun üzerine toplar. İsteyen çocuklardan birine çarkı çevirmesini söyler, çıkan bilmece öğretmen tarafından okunur, bilmece kartları arasında hangisi ile ilişkili olduğu bulmalarını ve yerleştirmelerini ister.

Bilmeceler:
Biz biz idik, milyonlarca kız idik, gece oldu dizildik, gündüz oldu silindik, (yıldız)
Beyaz beyaz olurlar, gökyüzünde dururlar. (bulut)
Gökte gördüm bir köprü rengi var yedi türlü. (gök kuşağı)
Hop hop altın top, dünyada benden sıcak yok: (güneş)
Roketime binerim, uzayada giderim bilin bakalım ben kimim.(astronot)
Dön dön dönelim, gece gündüz dönelim, güneşi çok severim, etrafında dönerim, bilin bakalım ben kimim. (dünya)
Geceleri çıkarım, çeşit çeşit görünürüm, çocuklar bana dede derler, yıldızlar arkadaşımdır, bilin bakalım ben kimim (ay)
Dünyayı ısıtırım, dünyayı aydınlatırım, bitkilerin büyümesini sağlarım bilin bakalım ben kimim( güneş)

11. SANAT ETKİNLİĞİ( KURABİYE YAPIMI ANALOJİ)

Öğretmen çocuklara uzayla ilgili öğrendikleri kavramların şekilleri ile ilgili kalıplar verir ve öğrendikleri kavramlardan hangilerine benzediklerini sorar. (ör: dünyamızın, güneşin ayın ve diğer gezenlerin daire şekline yani topa benzediği gibi)

Daha sonra yıldız,ay, daire vb şekiller tek tek gösterilir neye benzedikleri hakkında konuşulur. Sonra öğretmen az önce hazırlamış olduğumuz hamurlara bu kalıplarla şekil verelim der ve her çocuk istediği kalıbı alarak hamurlara şekil verir. öğretmen çocukların yaptıkları hamurları tepsiye koyar ve pişince yenileceği çocuklara söylenir.

12.KAVRAM HARİTASI (UZAY)

Öğretmen uzayla ilgili kavram haritasını göstererek gün boyu yapılan etkinliklerin ve öğrenilen kavramları özetlemek amacıyla haritanın açıklamasını yapar. Kavram haritasının açıklamasından sonra öğretmen ‘’yaptığımız kurabiyeler artık pişmiş çok güzel kokuyor hadi hep beraber mutfağa gidip kurabiyelerimizi yiyelim’’ der

 

alıntı.

Başa dön tuşu