Çocuk Masalları Oku ve Masal Dinle
Masallar geçmişten bugüne insanların yaşamlarında özel bir yer edinmiştir. Sözlü kültür geleneğinin önemli bir icrası olan masal çocukların yaşamında önemli bir yer tutar. Bu yüzdendir ki hepimiz çocukluk dönemlerimizde mutlaka masal okumuşuzdur. Bizleri masal okumaktan alıkoyamayan şey aslında gerçek üstü olayların varlığı ve bu olaylarda iyilerin kazanması olmuştur. Masal okumak belli bir yaştan sonra tatmin edici bir his vermese de çocukluğumuzda bunları okumaya bayılırdık. Hayal dünyamızda canlandırdığımız masallar bizim gerçeklikten uzaklaşıp kendi yarattığımız dünya da hayat bulmamızı sağlardı.
Bizi masallarda gerçeklikten uzaklaştıran en önemli faktörler hayatta karşımıza çıkmayan varlıkların olması, belli bir zamana bağlı kalınmaması ve sonunda bizi mutlu bir şekilde uğurlaması olmuştur.
Masal okumak her yaş için iyi bir öğretici tercihidir ancak özellikle çocuklar üstünde ki etkisi büyük olduğu için küçük yaşlarda daha eğitici bir görev üstlenmektedir. Masal okumaya başladığınızda başında söylenen tekerlemeler çocuğunuzun dikkatini çeker ve sizi daha iyi dinlemesini sağlarsınız. Olay örgüsüyle çocuğunuz bu dünya içinde kaybolur ve kendince başka dünyalar oluşturmaya başlar. Bu sayede gelecekte hayal dünyası gelişmiş, daha meraklı, yeni şeyler üretmeye yatkın bir birey yetişmesinin adımları atılmış olur.
Dünya masalları arasında kabul edilen Andersen masalları sonra la fontaine, ezop, grimm kardeşler ve Türk masallarının efsane kahramanı keloğlan masalları başta olmak üzere tüm masalları okumalıyız/okutmalıyız. Masal okuyan çocuk hayal dünyasını geliştirirken aynı zamanda başka özelliklerde kazanmaya ve öğrenmeye başlar çünkü masallarda genel olarak iyilik – kötülük, haksızlık – adalet, gibi zıt konular üzerinde durur. Bu konular işlenirken çoğu zaman iyilerin kazandığını, doğruluğun vurgulandığı, adaletin hakim olduğu bir olay örgüsü vardır. Bu tarz zıtlıklar ile çocuğun gelişim sürecinde ona olumlu etkiler bırakır. İyiliği, doğruluğu, adaleti öğrenen çocuk gelecekte öğrendikleri doğrultusunda ilerlemeye meyilli bir hale gelir. Bu da onun hayatını şekillendirmesinde büyük rol oynar.
Çağımızın getirdiği teknolojiyle birlikte masalların pabucunu dama attık diyebiliriz. Artık günümüzde çocuklarımız masal okumaktan çok televizyon izlemekte ve oyun oynamaktadır. Oysaki ebeveynlerin dikkat etmesi gereken en önemli durum çocuğun bu gelişim sürecinde kendisi ve geleceği için öğretici nitelikleri olan alanlara yönlendirmesi olmalıdır. Bilgisayar televizyon gibi teknolojik aletler yerine çocukların çocuk masalları okuyarak büyümesini sağlamak daha doğru olacaktır.