Türkçe Dersi
Dil bir milleti bir arada tutan en önemli değerdir. Aynı dili konuşan milletler çok daha fazla birlik ve beraberlik içinde olacaktır. Türk dili bizim korumamız ve üzerinde hassas bir şekilde durmamız gereken varlığımızdır. Bu sebeple Türkçe dersine biraz daha fazla özen göstermemiz gerekmektedir.
Türkçe dersinde temel dilbilgisi ve anlam bilgisi konuları işlenmektedir. Bu konular işlenirken Türkçe’nin doğru kullanımı ve geliştirilmesi konuları üzerinde de durulmaktadır. Türkçe dersi çalışılırken temel bilgiler çok iyi kavranmalıdır. Diğer konular bu temel konular üzerine bina edilmelidir.
Türkçe Dersinin Konu İçerikleri
Türkçe dersini temelde iki grupta değerlendirirken konu içeriği olarak 4 grupta konular işlenmektedir. Bu içerikler şu şekilde sayılabilir:
- Dilbilgisi( Sözcük türleri, Yapı-şekil bilgisi, Cümle bilgisi)
- Anlam bilgisi(Sözcükte anlam, Cümlede anlam, Paragrafta anlam)
- Yazım bilgisi(İmla kuralları, Noktalama işaretleri, Anlatım bozuklukları, Ses bilgisi)
- Eş anlamlı kelimeler, sesteş kelimeler, zıt anlamlı kelimeler
- Edebi türler ve söz sanatları( Söz sanatları, Edebi türler, Şiir bilgisi)
Türkçe Dersine Nasıl Çalışılmalı
Türkçe dersine çalışmak ve başarılı bir sonuca ulaşmak hiç de zor değildir. Bu derste başarılı olan bir öğrenci diğer derslerde de başarılı olacaktır. Türkçe dersinde başarılı olabilmek için şunlara dikkat edilmelidir:
- Türkçe dersi öğrencilerde anlama ve yorumlama yeteneğini geliştirmektedir. Bu yeteneği geliştirmek için yapılması gereken en önemli iş kitap okumaktır. Düzenli kitap okuyan kişi doğru okuma ve doğru anlam konusunda çok daha ileri gidecektir.
- Türkçe dersi çok iyi dinlenilmeli ve öğretmenin üzerinde durduğu noktaların altı çizilmelidir.
- Eğer henüz okula başlamamış bir afacan ise boyama sayfaları ile kendilerini okula hazırlayabilirler. Kalem tutma ve el becelerilerini geliştirebilirler.
- Türkçe dilbilgisi konularında eksik bilgi olmamalıdır. Bu konu halledilirse diğer konular sağlam temek üzerinde bina edilecektir.
- Kitap okumanın yanında okuduğunu özetleme yorumlama kabiliyetinin gelişmesi için yapılması gereken bir çalışmadır.